Het Orkest

Het Mechels Kamerorkest is een dynamisch semi-professioneel gezelschap bestaande uit een 50-tal musici. Het kwam medio 2004 tot stand onder impuls van chef-dirigent Tom Van den Eynde.

Met een standaardbezetting van acht eerste violen, zes tweede violen, vier altviolen, vier celli, twee bassen, twee fluiten, twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns gaat het Mechels Kamerorkest de uitdaging aan zich op professionele wijze te profileren in het klassieke repertoire.

In haar 15-jarige bestaan heeft het orkest zich een plaats weten te veroveren in het Vlaamse muzikale landschap. De jaarlijks terugkerende concerten in diverse culturele centra getuigen hiervan. Vermaarde (inter)nationale solisten als Gaby Van Riet, André De Groote, Jean-Claude Vanden Eynden, I Solisti del Vento, Ann De Renais, Olsi Leka, Luc Tooten, Marc Tooten, Viviane Spanoghe, Alexei Moshkov, Guido De Neve, Roeland Hendrickx, Alfredo Marcucci, Sylvia Huang, etc. werken graag samen met dit jonge orkest en prijzen telkens opnieuw het enthousiasme, dynamisme en verfijnde samenspel.

Naast het uitnodigen van gerenommeerde solisten neemt het Mechels Kamerorkest ook zijn verantwoordelijkheid op naar jong aanstormend talent. Het orkest biedt hen de mogelijkheid binnen een professioneel kader te musiceren om zo de nodige orkestervaring op te doen. Ook krijgen de uitzonderlijk getalenteerden onder hen geregeld de kans zich solistisch te profileren naar een breed publiek toe. Deze belangrijke doelstelling onderscheidt het MKO van andere (kamer)orkesten.

Ook geniet het Mechels Kamerorkest een internationale uitstraling. Zo speelde het orkest reeds in Nederland, ondernam het in juli 2007 een 11-daagse concerttournee door Spanje en staan er in 2020 enkele concerten gepland in Catalonië.

Naast het klassieke symfonische repertoire verkent het Mechels Kamerorkest ook geregeld de opera literatuur. Zo werden in 2010 en 2012 de komische opera’s “La Scala di Seta” van Gioachino Rossini en “Lo Speziale” van Joseph Haydn, beiden in een regie van Tom Viaene met groot succes opgevoerd. Ook bracht het orkest in 2011 enkele opera galaconcerten met coloratuursopraan Ann De Renais. Voor Belfius Classics, de jaarlijkse nationale muziekwedstrijd, verzorgde het Mechels Kamerorkest in 2013 de officiële prijsuitreiking in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.

In 2017 werkte het orkest mee aan het televisieprogramma “Thomas speelt het hard” (Canvas), waarbij het pianist Thomas Vanderveken klaarstoomde voor zijn vertolking van Edvard Griegs pianoconcerto. Sedert enkele seizoenen concerteert het orkest ook geregeld met tweede dirigent Tom Deneckere.

In het kader van het Beethovenjaar 2020 kijkt het Mechels Kamerorkest enkele boeiende samenwerkingen tegemoet met o.a. KEW finaliste voor viool Sylvia Huang, Beethoven Trio Wien en theatermaakster Marijs Boulogne.