Chef-dirigent

Tom Van den Eynde
dirigent

Tom Van den Eynde werd geboren te Mechelen (België) in 1980. Hij studeerde daar aan het Stedelijk Conservatorium klassieke gitaar bij zijn grote voorbeeld Wim Brioen. Vanaf zijn vijftiende kreeg hij tevens privé-les orkestdirectie bij Silveer Van den Broeck.

Op achttienjarige leeftijd zette hij zijn muziekstudies voort aan het Conservatorium Maastricht (Nederland) waar hij klassieke gitaar bij Cees Dirkx en orkestdiretie bij Jan Stulen volgde. In juni 2001 behaalde hij er het diploma “Docerend en Uitvoerend Musicus Klassieke gitaar met toegang tot de Voortgezette opleiding”.

Als jonge dirigent werkte Tom met gerenommeerde orkesten waaronder het Vlaams Symfonisch Orkest (Antwerpen), het Nederlands Promenade Orkest (Amsterdam), het Brabants Orkest (Eindhoven), het Budapest Festival Orchester (Siena), het symfonisch orkest van het Conservatorium Maastricht in de Nederlandse première van het Gitaarconcerto van André Prévin, het Symfonisch Universitair Orkest Leuven en het Jeugd & Muziek Orkest Limburg. In september 2000 dirigeerde hij in het kader van het festival Musica Sacra Maastricht 2000 de kerkopera “Jongleur de Notre-Dame” van P.M. Davies voor radio- en televisieopnames (KRO). Gedurende drie seizoenen was Tom assistent-dirigent van het Vlaams Symfonisch Orkest (Antwerpen) waar hij de nodige ervaring opdeed als repetitor.

Naast zijn studies in Maastricht volgde hij geregeld masterclasses in binnen- en buitenland. Zo trok Tom in juli 2001 naar Wenen om de Wiener Meisterkurse te volgen bij professor Salvador Mas Conde. Daar werd hij uitverkozen om actief deel te nemen en kreeg hij de grote eer om het Plovdiv Sinfonie Orchester (Bulgarije) op het slotconcert te mogen dirigeren. In juli 2002 nam hij eveneens actief deel aan de International Conducting Course Igualada bij professor Antoni Ros Marba met het Orquestra Simfonica del Vallès.

Tom nam ook deel aan The International Competition for young Conductors of Besançon 2003 waar hij de “Sacre du Printemps” dirigeerde. In november van datzelfde jaar behaalde Tom het diploma “Uitvoerend Musicus Orkestdirectie” aan het Conservatorium Maastricht.

Het Mechels Kamerorkest werd in 2004 door hem opgericht met als doel om jonge aankomende musici de kans te geven zich te ontwikkelen binnen een professioneel artistiek kader.

In augustus 2007 nam hij samen met de Lierse gitarist Wim Brioen in Slowakije een CD op met drie vlaamse gitaarconcerto’s (Piet Swerts, Jos Van Looy en Peter Cabus). Tom dirigeerde voor deze gelegenheid het Slovak Orchester Zilina (Slowakije). De samenwerking met opnameleider Jaroslav Stranowski (o.a. Brilliant Classics) resulteerde in een waardige opname van deze drie meesterwerken van vlaamse bodem.

Zijn repertoire omvat naast enkele opera’s en diverse oratoria, het gehele symfonische oeuvre met het accent op de Weense klassieke school (Mozart, Schubert & Beethoven). Ook voert hij geregeld werk uit van hedendaagse componisten zoals Piet Swerts, Peter Cabus en André Previn.

Per 1 september 2012 is Tom als artistiek-pedagogisch directeur verbonden aan het Stedelijke Conservatorium te Mechelen.