Vaste gastdirigent

Tom Deneckere

gastdirigent
Na een licentie wiskunde aan de Universiteit Gent behaalde Tom Deneckere (°1973) een meesterdiploma in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daar studeerde hij piano bij Jan Michiels en orkestdirectie bij Lucas Vis. Aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag volgde hij nadien orkestdirectie bij Jac van Steen, Kenneth Montgomery en Herman Engels.

Van 1996 tot 2002 was hij dirigent van het Oost-Vlaams Kamerorkest. In 2002 richtte hij het Kamerorkest Arc-en-ciel op, een professioneel ensemble van jonge musici.
Daarnaast werkte hij als assistent-dirigent van Patrick Davin bij de creatie van de hedendaagse opera The Woman Who Walked Into Doors van Kris Defoort.
Hij dirigeerde ook wereldpremières van Koen Dejonghe, Maarten Van Ingelgem, Kristiaan Van Ingelgem, Frank Nuyts en Marcel De Jonghe. Van 2010 tot 2014 was hij dirigent van het Gentse koor Novecanto. Hij was ook gastdirigent van het koor Koriolis.

Als pianist is Tom Deneckere actief in verschillende kamermuziekgroepen, zoals het kwartet Camerarte en in zijn vaste duo’s met Maarten Van Ingelgem, Kris Janssens, Peter Devos en Johan Moeyersoons. Hij speelt regelmatig liedrecitals met de Duitse zangeres Dorothea Jakob en met de Aalsterse sopraan Tineke Van Ingelgem.

Als zanger zette Tom Deneckere zijn eerste passen bij het knapenkoor Schola Cantorum Cantate Domino. Daarna was hij zeer actief in tal van amateurkoren en (semi-)professionele ensembles in binnen- en buitenland. Momenteel zingt hij bij het ensemble Aquarius.

In oktober 2013 was hij curator van het zesde MAZZIC-Muziekfestival in Aalst.