Geschiedenis

Welkom op de website van het Mechels Kamerorkest. Dit jonge en dynamische orkest, bestaande uit een 40-tal musici, kwam medio 2004 tot stand onder impuls van huidig chef-dirigent Tom Van den Eynde.

Met een standaardbezetting van acht eerste violen, zes tweede violen, vier altviolen, vier celli, twee bassen, twee fluiten, twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns gaat het Mechels Kamerorkest de uitdaging aan zich op professionele wijze te profileren in het klassieke repertoire.

In zijn korte bestaan heeft het orkest zich zeer snel een plaats weten te veroveren in het Vlaamse muzikale landschap. De jaarlijks terugkerende concerten in diverse culturele centra getuigen hiervan. Vermaarde (inter)nationale solisten als Gaby Van Riet, André De Groote, Jean-Claude Vanden Eynden, I Solisti del Vento, Ann De Renais, Olsi Leka, Luc Tooten, Marc Tooten, Viviane Spanoghe, Alexei Moshkov, Guido De Neve, Roeland Hendrickx, Alfredo Marcucci, etc. werken graag samen met dit jonge orkest en prijzen telkens opnieuw het enthousiasme, dynamisme en verfijnde samenspel.

Naast het uitnodigen van gerenommeerde solisten neemt het Mechels Kamerorkest ook zijn verantwoordelijkheid op naar jong aanstormend talent. Het orkest biedt hen de mogelijkheid binnen een professioneel kader te musiceren om zo de nodige orkestervaring op te doen. Ook krijgen de uitzonderlijk getalenteerden onder hen geregeld de kans zich solistisch te profileren naar een breed publiek toe. Deze belangrijke doelstelling onderscheidt het MKO van andere (kamer)orkesten.

Ook krijgt het Mechels Kamerorkest stilaan de verdiende internationale uitstraling. Zo speelde het orkest reeds in Nederland en ondernam het in juli 2007 een 11-daagse concerttournee door Spanje (Catalonië).

Naast het klassieke symfonische repertoire verkent het Mechels Kamerorkest ook geregeld de opera literatuur. Zo werden in 2010 en 2012 de komische opera’s “La Scala di Seta” van Gioachino Rossini en “Lo Speziale” van Joseph Haydn, beiden in een regie van Tom Viaene met groot succes opgevoerd. Ook bracht het orkest in 2011 enkele opera galaconcerten met coloratuursopraan Ann De Renais. Voor Belfius Classics, de jaarlijkse nationale muziekwedstrijd, verzorgde het Mechels Kamerorkest in 2013 de officiële prijsuitreiking in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.

In 2017 werkte het orkest mee aan het televisieprogramma “Thomas speelt het hard” (Canvas), waarbij het orkest pianist Thomas Vanderveken klaarstoomde voor zijn vertolking van Edvard Griegs pianoconcerto.

Het Mechels Kamerorkest wenst u door middel van haar website een ruim en duidelijk beeld geven van haar artistiek beleid en hoopt u te mogen begroeten op één van de concerten.